Fredriksberg

Katso kuvagalleria ...

Projektin kuvaus

Fredriksberg on neljässä vaiheessa rakentunut suuri toimitila- ja liikekortteli Helsingin Sturenkadulla Vallilassa. Neljä toisiinsa kytkeytyvää selkeälinjaista tiilirakennusta muodostavat saumattoman kaupunkikorttelin, joka kehystää historiallisen Konepaja-alueen itäreunaa. Konepajan alue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi teollisuus- ja kulttuuriympäristöksi.

Uudisrakennuksen arkkitehtuuri hakee vaikutteensa alueen teollisesta historiasta ja toimii linkkinä 1900-luvun alussa rakentuneen Konepaja-alueen ja Sturenkadun toisella puolella olevan, arkkitehti Erkki Huttusen vuosina 1934-38 suunnitteleman funktionalistisen SOK:n korttelin välillä.

2010-luvun aikana VR:n entisestä junavarikosta on muodostunut vilkas asumisen, työskentelyn, kulttuurin ja viihteen kaupunginosa. Fredriksbergin kortteli käsittää monipuolisia toimisto- ja liiketiloja, lasten päivähoidon ja julkisten palveluiden tiloja sekä mm. MTV:n Kymmenen Uutisten uutisstudiot. Korttelin katutasossa on lukuisia ravintoloita ja baareja. Polveileva rakennusmassa muodostaa sekä Sturenkadun että Konepajan puolelle suojaisia ja osin katettuja ulkotiloja. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa on kaikille kaupunkilaisille avoin terassiravintola, josta avautuu esteetön näkymä kohti Konepajan aluetta.

Fredriksbergin suunnittelussa on tavoiteltu mahdollisimman matalaa hiilijalanjälkeä rakentaminen ja kiinteistön käyttö huomioiden. Energiatehokkaisiin rakennuksiin tuotetaan lisäenergiaa aurinkopaneelein. Kokonaisuudelle on myönnetty BREEAM Excellence -ympäristösertifikaatti.

Kohde on valmistunut vaiheittain vuosina 2018-2022 ja sen kokonaislaajuus on 46.000 m².

Tammasaarenlaituri 3, 00180 Helsinki Näytä kartalla
Puhelin: +358 9 6226 180