Kide / Aalto-yliopisto (Otakaari 2 -hanke)

Katso kuvagalleria ...

Projektin kuvaus

Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun (Teknillinen fysiikka) ja Sähkötekniikan korkeakoulun opetus- ja tutkimuskäyttöön suunniteltu Kide- rakennus sijoittuu Otaniemen kampuksen ytimeen osaksi pitkää ja tunnistettavaa kampusnäkymää kohti Alvar Aallon suunnittelemaa Kandidaattikeskusta (ent. TKK:n päärakennus). Rakennuspaikka kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin ympäristöihin (rky) ja on siten kaupunkikuvallisesti erittäin vaativa.

Kide-rakennuksen pääsisäänkäynti avautuu katujen risteykseen. Laaja ja näkymiltään avoin pääaula nivoutuu osaksi kampusta. Rakennuksen pohjakerroksessa on kolme keskikokoista opetustilaa sekä ääni- ja tärinävaimennuksen kannalta erityisen haastavia laboratoriotiloja erikoisperustuksineen. Erityisherkkien mikroskooppien betoniset laiteperustukset on valettu peruskallioon ja irrotettu täysin muusta rakennusrungosta. Laboratoriossa on myös lähes metrin paksuinen kantava alapohjalaatta. Vieressä kulkevan pikaraitiotien aiheuttama tärinä on huomioitu rakennuksen radan puoleisten sokkelien ja perustusten irrottamisella.

Kide sijoittuu hyvin näkyvälle paikalle, mutta on toisaalta rooliltaan selvästi alisteinen suhteessa Kandidaattikeskukseen sekä Väreeseen, samoin vielä rakenteilla olevaan viereiseen Marsio-rakennukseen (SARC). Kide-rakennuksen ulkoarkkitehtuuria leimaa ajattomuus ja rauhallisuus. Rakennuksen julkisivut perustuvat ilmeeltään massiiviseen tiilimuuraukseen, toistuvaan aukotukseen ja hallittuun, vähäeleiseen detaljiikkaan. Rakennuspaikasta lähtevä epäsäännöllinen muoto ja pääsisäänkäynnin sijoittuminen katujen risteykseen tekevät kokonaisuudesta jännitteisen. Rakennus liittyy yhdyskäytävällä viereiseen Nanoteknologian laitokseen. Uudisrakennuksen sisäpiha on vehreä ja puuston keskellä on Alvar Aallon Suunnittelema puinen autotallirakennus 1950-luvulta.

Rakennuksessa on käytetty suomalisesta savesta valmistettua ja pinnaltaan hienovaraisen elävää punatiiltä. Tiilimuuraus on sovitettu Alvar Aallon arkaaisiin tiilipintoihin. Julkisivujen kaikki metallipinnat ovat struktuurimaalattua alumiinia. Ikkunoiden alapuolisissa sokkeleissa sekä pääsisäänkäynnin levypinnoissa on käytetty paksua ja jäykkää alumiinilevyä. Ikkuna-aukkoihin liittyvät umpipinnat on verhoiltu pienireikäisellä vedetyllä alumiiniverkkolevyllä. Sokkelit ovat lautamuottiin valettua konstailematonta betonia, samoin uudisrakennusten väliin jäävä terassoitu piha-alue.

Rakennus on laajuudeltaan 5 700 brm² ja sen suunnittelu on alkanut SARCissa keväällä 2018. SARC on vastannut hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta sekä käyttäjän tilasuunnittelusta. Tilaajaorganisaationa on Aalto-yliopistonkiinteistöt ACRE ja kohteen on rakentanut NCC.

Otakaari 2 -hankkeeseen kuuluvien kahden uudisrakennuksen rakentaminen keskelle Otaniemen kampusta alkoi vuoden 2022 helmikuussa. Kide-rakennuksen viereen entisen TKK:n päärakennuksen edustalle valmistuu Marsio vuoden 2024 alkupuolella. Otakaari 2 -hankkeen kokonaislaajuus on 12.000 brm².

Tammasaarenlaituri 3, 00180 Helsinki Näytä kartalla
Puhelin: +358 9 6226 180